170-години от рождението
на нашия патрон Иван Вазов

  „Иван Вазов е истински необят, духовна история и география на България“, пише поетесата Мирела Иванова, драматург на Народния театър.
   На 9 юли се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов.    „С кампанията „Препрочитаме Вазов“ искаме да припомним на всеки българин, а и на самите себе си, че сътвореното от нашия национален писател, от нашия народен поет е истински необят – духовна история и география на България. То не се ограничава с красивия и вдъхновяващ патос на няколкото стихотворения и песни, които знаем наизуст още от детството си, още преди да сме се научили да четем. Не е и само онова, което изучаваме в програмите по литература.
   Словото на Иван Вазов е вградено в червените ни и бели кръвни телца, все едно дали го знаем и искаме или не, то ни държи изправени, насърчава ни в надеждата и ни дава куража, че сме обичани, че сме родени с благословията на своя национален писател. И как да му се отдължим ли – като го четем и препрочитаме“.

„Препрочитаме Вазов“

Вазовото слово


  Между многоетажните сгради в центъра на София, на ъгъла на улиците "Г. С. Раковски" и "Иван Вазов", достолепно стои къщата музей на Иван Вазов, уникален с присъствието си, средоточие на духовност, обичано и знаково място за всеки българин.
   Къщата на Иван Вазов е построена през 1895 година и тук писателят е живял и работил най-дълго време. Сега в една от стаите на първия етаж се намира художествено-документалнат експозиция, в която са изложени и някои от уникалните подаръци и награди, получени от народния поет за двата му юбилея през 1895 и 1920 година. Към втория етаж отвежда широка дървена стълба, над парапета ѝ са заключени художествено изработени поздравителни адреси с оригиналните подписи на проф. Иван Шишманов, Адриана Будевска, Ян Мърквичка, Георги Райчев, Иван Лазаров и Елин Пелин, който е и първият уредник на музея.
   На втория етаж може да се видят кабинета на Иван Вазов, където са работната маса и личната библиотека на писателя, личните вещи, картини, портрети и предмети, които създават неповторима духовна атмосфера на това място. Кабинетът е свъзан с преходна врата със спалнята на поета, където в малка витрина са показани елегантните Вазови дрехи. Върху нощното шкафче до леглото писателят винаги е държал тефтерче или тетрадка, разказва сестра му Въла Вазова, "защото бачо най-много и може би най-добре работеше към два-три часа през ноща. Често го чувах как от спалнята си отива в кабинета да работи."
   Тук е и гостната стая, където Вазов и близките му приятели проф. Иван Шишманов и Константин Величков са водели дълги, задушевни разговори. До гостната се намира стаята на Вазовата майка Съба с уникалната икона "Успение Богородично" в иконостаса.
   На първия етаж до вратата, която води към двора и пристройката, служила някога за кухня, е разположена семейната трапезария. Там, на стола с черна панделка, Вазов е седял по време на последния си обяд.
    Нека сега да се насладим на Виртуалната разходка в къщата музей на Иван Вазов в град софия.

Къща-музей на Иван Вазов - град София


Къща-музей на Иван Вазов - град Сопот