Ivan Vazov

Портрет на Иван Вазов
нарисуван от Даниел Евгениев 11 г клас

  Вече няколко месеца четем и слушаме, че 2020 е годината на Вазов, защото се навършват 170 години от рождението му. Попретръпнали на конюнктурни празници, сякаш отминаваме този факт с безразличие и малко досада. И все пак... няма как да не признаем, че Патриархът има особено място в нашето съзнание, че е част от същността ни. И си даваме сметка, че винаги ще е така заради уникалната му способност да се идентифицира с колективното настроение, да бъде норма за националното.
  Вазов е нашият патрон, той ни гледа от портрета всяка сутрин, когато влизаме в училище. И в ролята си на духовен водач и нравствен арбитър ни изпитва: Честни ли сме? Достойни ли сме? Отговорни ли сме? Българи ли сме? Съхранили ли сме своята "жажда пламенна към висши цели"? И тъй като сме натоварени с честта и бремето на неговите следовници, не можем да не сме достойни за това!!!
  За да помним!
  За да бъдем!


СЛОВО НА ДИРЕКТОРА
НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ "ИВАН ВАЗОВ"


EG Ivan Vazov


"На теб, Българио свещенна,
покланям песни си сега."
   клас представя Иван Вазов - духовния баща на нацията, заслужил с много труд прозвището Патриарх на българската литература. Отбелязваме началото на Вазовите дни и патронния празник на гимназията ни с кратък клип.

КЛИП 8Б


  Иван Вазов посвещава своето творчество на България, като възпява героизма на нашия народ, светлите страници от историческото ни минало, красотата на родната природа и благозвучността на българския език. 8А клас разказват за патрона на нашето училище Иван Вазов, но на английски език. Любимото на поколения българи стихотворение "Български език" ще чуете в изпълнение на Ивана Пелтекова.

КЛИП 8А


  Още от края на XIX век произведенията на Вазов са широко разпространени и извън България. Преведени са на повече от 50 езика. Днес ученици от 11Г клас представят свои преводи на две Вазови творби. Чуйте „Звездна нощ“ в изпълнение на Милен Хаджиев и „Видях теменужка“, изпълнено от Ира Паракосова.

КЛИП 11Г


  Театралната трупа на ЕГ "Иван Вазов" с основни участници от 12б и 12г класове представят екранизация на "Радини вълнения" от "Под игото".

КЛИП 12Б и Г


ТЪРЖЕСТВЕН ЧАС НА КЛАСА


Festival

  Много са цветовете на празника. Те са у всеки от нас – жълтото на радостта, зеленото на спокойствието, оранжевото на жизнелюбието, розовото на младостта. И колкото повече сме ние – съпричастните към вълнението, толкова по-пъстър става празникът.
  Фестивалът на чуждите езици е емблематичен за нашата гимназия. Това е празникът, който събира всички цветове и настроения, който ни вълнува и трогва. Тази година той ще е по-различен, но все така интересен. Насладете се на талантите и креативността на нашите ученици, огледайте се и изберете своите цветове!


  8В клас - Vier Schülerinnen rezitieren Gedichte von berühmten deutschen Schriftstellern.

Александра Мемова –"Du bist wie eine Blume", Heinrich Heine

Виктория Домашенко – "Es war ein alter König", Heinrich Heine

Костадина Шопова-"Erster Verlust", Johann Wolfgang von Goethe

Кристина Крушкова – "Wehmut", Johann Wolfgang von Goethe


  "Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си."
                                                                                               Антон Дончев
  Учениците от 9 А клас ще представят магията на родната ни планина в кратък филм "Родопа – земя на легенди".

КЛИП 9А


  Забързани в своето ежедневие често не обръщаме внимание на малките неща. Ситуацията, в която се намира днес светът, ни даде възможност да мислим повече и да откриваме онова, които ни прави щастливи. Над тези проблеми разсъждаваха учениците от 10 В клас и създадоха своя електронна книга за важните неща в живота.

ЕЛЕКТРОННА КНИГА 10В


  Приказка, топла като сърцето на лястовиче и светла като ангелска сълза, измисля гениалният писател Оскар Уайлд. Пише я през 1888-а, озаглавява я "Щастливия принц" и първо я разказва на синовете си Сирил и Вивиан. После я подарява и на всички останали деца, като я включва в сборник с пет приказки. Днес, два века по-късно, томчето е световен бестселър, а „Щастливия принц” е най-популярната история в него.
  Днес 9Б клас ви подаряват своята интерпретация на тази приказка, оформена в електронна книга.

ЕЛЕКТРОННА КНИГА 9Б


  "Willkommen und Abschied" - "Добре дошъл и довиждане" от Йохан Волфганг фон Гьоте.   Ще се насладите на изпълнението на това стихотворение от учениците от 11 В клас във варианта на първоначално публикувания текст през 1771 година.   Няколко години по-късно, през 1785 година Гьоте преработва творбата си, която става по-популярният вариант.

КЛИП 11В


  Красимира Красимирова от 12Г клас изпълнява "Лорелай" от Хайнрих Хайне.

КЛИП 12Г


  Вдъхновен от природата и заобикалящия ни свят, шотландският поет и писател Робърт Луи Стивънсън създава своята поема "The Little Land", която ще ви представят учениците от 11 А клас.

КЛИП 11A


  11Б представя монолога на Хамлет "Да бъдеш или не".

КЛИП 11Б


  Колко и какви обвинения би могъл да получи всеки от нас, ако природата и животните можеха да говорят, а ако можеха да ни изправят пред съда.... каква ли би била присъдата ни? Дали ще има някой, който да ни защити и какво би било нашето оправдание като представители на човешкия род? Тези и други въпроси развълнуваха учениците от 9 в клас и това не е случайно, просто в последно време всички се замисляме повече за наистина важните неща.

КЛИП 9В


  Времето, в което живеем, е различно, донесе ни нови усещания, сблъска ни с неочаквани предизвикателства. Учениците от 10 А и 10 Г клас ще ви покажат ежедневието си във време на изолация.

КЛИП 10А

КЛИП 10Г


  В "Под игото на Короната" 10 Б клас ви представя своя поглед върху ситуацията днес с малки препратки към игото на българите преди Освобождението.

КЛИП 10Б


  Цветовете на празника! Надяваме се, че всеки е намерил своите днес. Благодарим ви, че споделихте деня си с нас, че съпреживяхте нашето вълнение. И нека да завършим с едно стихотворение на Иван Вазов - "МАЙ". Бъдете здрави, щастливи и многоцветни!

МАЙ

Цветен май настана,
всичко е засмено,
полето, балкана
лъскат във зелено.

В градините млади
рози разцъфтели.
В горските прохлади
славеи запели.

Благодат и радост!
Празник на цветята!
Колко жива сладост
вей от небесата!

И сърце забравя
грижи и неволи,
иска да се радва,
иска да се моли…