Новини arrow Новини
Новини

Това са част от наградените ни ученици на конкурса за превод на Регионалната библиотека с немски език! Поздравления за тях и за г-жа Светла Кисьова! Поздравления също и за г-жа Мариела Кацарова и г-жа Анелия Кондилова. Учениците с призове по немски език и в двете възрастови групи са само от нашето училище. Браво!

Изображението може да съдържа: 5 души, стоящи хора

С най-високото отличие в образователната система – наградата „Неофит Рилски“, бе удостоена г-жа Мариана Василева, старши учител по биология и здравно образование. Г-жа Василева бе предложена за награда от НУС - Смолян за дългогодишната си цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на образованието и в качеството ? на синдикален лидер в ЕГ „Иван Вазов“.

Честито!


Аплодисменти за г-жа Росица Караджова, дългогодишен преподавател по български език и литература , удостоена с Годишната награда на Община Смолян във връзка с 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Награда, която е заслужено признание за високия професионализъм и всеотдайността, любовта към децата и словото, с които работи г-жа Караджова.

Изображението може да съдържа: 1 човек


22 април - Международен ден на Земята

За поредна година отбелязваме Международния ден на Земята. На този ден традиционно в честването се включват над половин милиард души от различни кътчета на планетата. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея. Целта е да се създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

В България Деня на Земята се отбелязва за първи път на 14 декемри 1930 година по инициатива на тогавашния министър на земеделието и държавните имоти Григор Василев. Инициативата се радва на широката подкрепа на други земеделски министри от цяла Европа. Празникът на българската земя дава повод на организаторите да поемат инициативата за установяване Международен ден на Земята. Тази идея намира силна подкрепа от председателя на Международния земеделски институт в Рим - Де Микелис. България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, започнало от 1990 година.

Ето какво са подготвили Далия Терзиева и Гергана Кавалска от 9б клас по повод съхраняването на единствения дом, който имаме - нашата планета Земя. 

КЛИПЧЕ 1

КЛИПЧЕ 2

Въпреки необичайните обстоятелства, училището ни с радост споделя с вас хубави новини и нови поводи за гордост!
1. Антон Анастасов от 9 клас е класиран на Национален кръг на олимпиадата по английски език.
2. Здравко Терзиев от 9 клас е класиран на Национален кръг на олимпиадата по география и икономика.
Поздравяваме двете момчета и техните учители по английски език - г- жа Лиляна Бояджиева и г- жа Галина Ангелова и по география г- жа Надежда Янева за постигнатия успех!

За поредна година ученици от ЕГ „Иван Вазов“ се класираха за финалния кръг на състезанието, организирано от сдружение "ДЕСЕТ КНИГИ" по програма "Стъпала на знанието. Български език и литература". То цели развитие на логическото мислене у учениците и съдейства за задължителната им подготовка при решаване на задачи, включени в тестове. Осигурява условия за изява на умения и знания в конкурентна среда, а в по-късен етап спомага за доброто им представяне на Държавните зрелостни изпити.
Следните осмина ученици от от 8-ми, 9-ти и 11-ти клас показаха забележителни резултати на състезанието и се класираха за следващия етап: Петя Качакова, Сениха Маджирова, Анджелина Гогушева, Даниел Пенчеджиев, Далия Терзиева, Антон Бейски, Ивайло Чавдаров, Ралица Капитанова.
Поздравяваме учениците и техните учители по БЕЛ: Надя Стоянова, Росица Караджова и Петя Кръстанова! ????

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,

    Информирам Ви, че в условията на създалата се епидемиологична обстановка и обявеното извънредно положение в страната дейността, която изпълнявам като педагогически съветник се налага повече, от което и да е друго време. Освен, че вирусът поразява тялото ни, той заплашва да увреди и нашата психика. Нека бъдем заедно, да вярваме в позитивния изход, да проявим креативност, търпеливост и успешно да се справим със създалата се криза.

   Докато се завърнем в класните стаи и към добре познатия ни начин на обучение, аз психологически ще подкрепям, подпомагам и консултирам всички ученици при необходимост онлайн. Готова съм да отговоря на Вашите въпроси, отнасящи се до психологическото състояние на децата, както и да Ви окажа необходимата подкрепа и консултация на e-mail: .

     Надявам се на Вашата подкрепа и партньорство при реализацията на новия вид образователна комуникация и общуване от дистанция. Това е предизвикателство и новост, както за учениците и Вас, така и за нас педагогическите специалисти. Този път трябва да извървим заедно! От важно значение е личната ни отговорност, сътрудничеството, взаимна подкрепа и солидарност!

 

С УВАЖЕНИЕ:      

Веселина Пичурова - психолог 


При засилени противоепидемични мерки учебният процес в ЕГ "Иван Вазов" протича нормално.

 

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

 

ВАЖНО!!!

На основание Заповед № РД-01-114/05.03.2020г. на Министъра на здравеопазването се преустановяват учебните занятия от 06.03.2020г до 11.03.2020г. включително. На училище сме на 12.03.2020г.


Нашите ученици са добри във всичко и това доказват резултатите от общинския кръг по баскетбол - юноши, който се проведе на 20 февруари във физкултурния салон на ЕГ "Иван Вазов". В надпреварата спечелихме ПЪРВО място в групата 8-10 клас и ВТОРО място в групата 11-12 клас. Наградите връчи г-жа Надежда Горанова, директор на училището. ????
Поздравления за младите спортисти и за техните учители по ФВС Стоян Узунов и Андон Андонов! Успех на следващия кръг!

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.


През тази изпълнена с театрални успехи седмица ви предлагаме да видите видеото с пиесата ни, която се класира за участие в националния кръг на Фестивала за авторска драматургия и театър на английски език.

https://yadi.sk/i/u0Ptu9d9RQID_g?fbclid=IwAR34A8hsPbQBbuCzSJqMHYv9H7WzaQCuCrerLH75Qo_1x0I10cROO1MDtP0


Използваме повода да поздравим за този пореден успех театралната ни трупа с английски език и ръководителката ? Людмила Тенева. Ще ви стискаме палци на финалния кръг. Вярваме във вас! ????

 

Театралната ни трупа с испански език триумфира на сцената на на XXI Национален конкурс за учебен театър на испански език, спечелвайки и двете групови награди, както и две индивидуални, с което създаде прецедент в своята категория. Конкурсът се проведе от 21-ви до 22-ри февруари в Учебния театър на НАТФИЗ в град София.
Журито бе впечатлено от театралното пресъздаване на пиесата "Животът е сън" по едноименната драма на бароковия испански писател Педро Калдерон де ла Барка, за което връчи на трупата ни наградата "Най-добро представление". Въпреки силната конкуренция в категорията, осмината ученици от нашето училище успяха да убедят журито да им присъди и другата, също немаловажна, групова награда за "Най-добро устно изразяване на испански език".
Лъчезар Цанков от 12в клас отново завладя публиката и журито с артистичното пресъздаване на образа на Сегизмундо и освен силните аплодисменти на всички присъстващи в залата, за трети пореден път получи наградата "Най-добър актьор в главна роля", която включва и възможността да се яви безплатно на един сертификатен изпит по испански език в Института Сервантес.
Калин Петров от 12в клас, също дългогодишен участник в трупата, ни зарадва със спечелването на втората индивидуална награда "Най-добър актьор в поддържаща роля".
Щастливи сме, че журито оцени по достойнство усилията на цялата трупа и на учителката им Ана Николова, които поднесоха 30 минутно представление, базирано на един изключително сложен и съдържателен текст, който би бил предизвикателство дори за ученици, изучаващи испански като първи чужд език.
Поздравления за актьорите Микаела Хаджиева, Лъчезар Цанков и Калин Петров от 12 клас, Анита Хаджиева, Ася Сливова и Ира Паракосова от 11 клас, Валентин Велков и Александра Александрова от 9 клас, както и за помощника по осветлението Даниел Пенчеджиев от 9 клас!

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

 

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Езиковата гимназия в Смолян е победител във фестивала за театър на английски език

Езиковата гимназия в Смолян е победител във фестивала за театър на английски език

Езиковата гимназия в Смолян е победител във фестивала за театър на английски език

Езиковата гимназия в Смолян е победител във фестивала за театър на английски език


Дойде време за тазгодишния училищен фестивал за театър на испански език. Той е 21-ви по ред, а за нас това ще бъде осмо участие. Каним ви да ни подкрепите утре от 12.40 ч.в Учебния театър на НАТФИЗ, когато ще представим "Животът е сън" - адаптирана творба на Педро Калдерон де ла Барка. Заповядайте и позволете на актьорите ни да ви убедят, че животът е сън! ????


Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.


Нови успехи за отбора ни по реч и дебати на английски език!

През този уйкенд отборът ни по реч и дебати на английски език участва във второто пролетно регионално BEST състезание в Благоевград. Това бяха учениците Станислава Станчева от 8 клас, Антония Топузова 9 клас, Мариела Кичукова 9 от клас, Коснстантинос Сарделис 9 клас, Славена Медова 10 клас, Кръстю Павлов 11 клас. До полуфинал достигнаха Кръстю в категория Поезия и Константинос в категория Ораторско майсторство. Славена се представи блестящо в област Ораторско майсторство . Тя беше отличена с медал за една от най - добре представилите се от всички финалисти в тази област.
Равносметката от участието ни в състезанието е 8 класирани ученици за националния кръг през април от общо 12 участници от първи и втори регионален кръг.
Поздравления за учениците и за Саманта Джонсън, която ги напътства по пътя към успеха! 
????????

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян. Сдружение „НИЕ” съвместно с ЕГ „Иван Вазов” и фондация „Активни в Европа”, Полша организира Симулация на избори за европейски парламент на 24.02.20г. (понеделник) от 16 часа в сградата на училището. Симулацията ще бъде изцяло на английски език, като ще включва пресконференции, срещи с избиратели, дебати, интервюта и гласуване и е в рамките на обучителния курс „Grow up to vote", организиран от полските ни партньори.


На 13.02.2020 в ЕГ „И.Вазов” беше проведен интегриран урок по биология и физика в девети клас на тема "Физика на диетата". Урокът беше подготвен от Елена Костова – учител по физика и Марияна Василева – учител по биология.
Целта на урока е създаването на междупредметни дейности като анализ, причинно-следствени връзки, обобщение и формулиране на изводи при проява на различни фактори, влияещи при обмяната на веществата и превръщането на енергията в човешкото тяло.Рая Ангелова и Виктория Керменова от 9 А, Леда Абаджиева и Наталия Величкова от 9 Б, подготвиха презентации, чрез които припомниха и обощиха знанията за храносмилателна система, обмяна на веществата и превръщане на енергията.
За лектори бяхме поканили и служители от РЗИ – г-жа Карагегова и г-жа Радева, които запознаха учениците с държавни стандарти за нормите на хранене и каква трябва да бъде диетата на всеки човек.
Урокът завърши с думите « Бъди модерен! Храни се здравословно!»

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.
Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.
Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.
Второ място на Десетото национално състезание по творческо писане на английски език за 2020г. зае Далия Терзиева, ученичка в 9б клас в нашата гимназия. Състезанието се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”, с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Посолството на САЩ в България, Американския Университет в България и Британски съвет и участието на нашите ученици в него е традиционно. Нейното съчинение на тема "He never spoke those words again" впечатли журито с оригиналност и богат език и ще бъде публикувано в сайта на състезанието. Далия получи грамота и поздравления от организаторите на официалната церемония по награждаването, която се състоя на 15 февруари в Американския университет в Благоевград. ????????Ето какво сподели Далия по този повод: „Радвам се, че имах възможността да бъда част от това състезание и да покажа творческия си потенциал. Впечатлена съм от организацията и от срещата ми с останалите победители- мотивиращи и със сигурност успешни бъдещи писатели. Лекцията ни с проф. Майкъл Коен за мен беше интригуващо преживяване. И занапред ще продължавам да участвам в подобни състезания, защото “practice teaches you best.“„Имам привилегията да бъда преподавател на едно изключително трудолюбиво и талантливо дете. Далия е мечта за всеки учител. Постоянство, желание за постигане на нови и нови висоти, нестандартно мислене и огромен творчески потенциал – качества, които Далия непрекъснато развива. Щастлива съм, че положените от нея усилия намират отклик и висока оценка не само на училищно, но и на национално ниво.
  
Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

На 20.01.2020 г. клуб "Млад краевед" към ЕГ "Иван Вазов" - Смолян и РИМ "Стою Шишков" - Смолян осъществиха съвместна образователна инициатива, посветена на 120 години от смъртта на капитан Петко войвода. Участие взеха ученици от 9-12 клас с ръководител г-жа Мария Консулова, преподавател по история и г-жа Златка Петрова, гл. уредник в РИМ-Смолян.

Снимка на Регионален исторически музей "Стою Шишков" - Смолян.Евродепутатът Асим Адемов награди в Смолян победителите в конкурса „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“

    

 

 

Евродепутатът Асим Адемов днес награди победителите в конкурса "Будителите на моя роден край, които трябва да помним" от Смолянска област, осъществен съвместно с РУО-Смолян. 

    Началото на конкурса Адемов обяви на 1-ви ноември - Деня на будителите, а днес бе официалното тържество за връчването на отличията, като участие в него взеха 42-ма ученика от 8-ми до 12-ти клас.

   

    Трета награда спечели Мартин Чавдаров от 12г клас на Езикова гимназия "Иван Вазов" - град Смолян.


ВАЖНО!!!

    Във връзка с актуализиране състава на училищното настоятелство и контролния съвет при ЕГ "Иван Вазов" - гр. Смолян най-учтиво Ви каня да вземете участие в работата на Общото събрание на Сдружението с нестопанска цел за общественополезна дейност /"Училищно настоятелство при ЕГ "Иван Вазов""/ на 14.01.2020г. от 17.00 часа в стая 503 на училището.

                                                                                        Надежда Горанова

                                                                                        Директор    


   На 06.01.2020 година ученици от ЕГ "Иван Вазов" - Смолян почетоха 172 години от рождението на Христо Ботев.

     На Коледното математическо състезание, което се проведе на 15 декември 2019 г., Даниела Бадева от 12а клас зае достойното 2-ро място след своите връстници от Смолян. Тя е и единствената ученичка от нашето училище, която се класира и за областния кръг на олимпиадата по математика. Поздравления за Даниела и нейната учителка по математика Антоанета Такова!

 

     Ваканцията отдавна започна и училището сега е пусто, но понеже Коледа чука на вратата и празничното настроение е завладяло всички, дойде време да споделим с вас онези снимки, които най-точно пресъздават нашето усещане за коледно настроение :) Тук ще видите снимки от няколко събития от последната учебна седмица за тази календарна година:

1. Наградените от конкурса за най-естетично украсена класна стая: 8а клас (І място), 10в клас (ІІ място), 10а клас (ІІІ място) и поощрителните "Грамоти за най-оригинална идея" за 9б и 9в клас.
2. Нашите пеещи чужди езици коледари, които бяха на гости на ученици от ОУ "Иван Вазов".
3. Хората, които се извиха по коридора в едно от последните междучасия в петък. Какво да ви кажем, при нас всички емоции са по-силни, отколкото на други места, затова и при нас е толкова хубаво ;)
Пожелаваме на всички вас Светли празници и щастлива нова 2020 година! Нека всичките ви мечти се сбъднат, приятели! Живи, здрави догодина, догодина, до амина! ????????????????????

 

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

 

     Поздравления за Кирил Русев, спечелил първото място в благотворителния турнир! ????????

Снимка на Galia Ruseva.

Снимка на Galia Ruseva.

      Благотворителността е неизменна част от духа на нашето училище.

     За поредна година се проведе благотворителен базар във фоайето на училището, което има за цел да подпомогне нуждаещи се от подкрепа ученици от гимназията ни. Благодарим на г-жа Калинка Атанасова за това, че създаде тази традиция и че я поддържа жива през годините! Благодарим и на клуб "Програмиране със C#" с ръководител Йорданка Кондова за коледните картички, с които се включиха в базара!
На 18 декември в зала 1 на РДТ "Николай Хайтов" се състоя и благотворителният концерт "Коледното чудо на Моника", организиран от Ученическия съвет на ЕГ ”Иван Вазов” с подкрепата на община Смолян, който също е традиционно събитие за нашето училище. Участниците в концерта и гостите пожелаха да станат част от коледната магия и да върнат усмивката на едно дете! Благодарим на Антонина Карабова, на Леда Абаджиева, на самодейците от НЧ "Балкански просветител 1871", на танцов клуб "The one", на "Сто кабагайди" и на всички останали добротворци!
Вярваме, че коледното чудо ще се случи за Моника и за всички нас! ????‍??????????????

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

    Днес на гости във физкултурния салон на ЕГ "Иван Вазов" бяха музикантите и танцьорите от фолклорен ансамбъл "Родопа" гр. Смолян. Малки и големи от двете училища се хванаха за ръце за няколко красиви български хора редом до грациозните танцьори от ансамбъла, под звуците на традиционни български инструменти. Дори Саманта, нашият помощник-учител от САЩ, се справи отлично с повечето от хората. Благодарим на нашите гости за вълшебното настроение и красотата, която предколедно донесоха в нашето училище!

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

    Микаела Хаджиева от 12а клас и учителката по испански език в ЕГ "Иван Вазов" Ана Николова се завърнаха от участие в конференция в Испания ????????. Тя беше международното финално събитие на проекта „Ново поколение: учене и действие срещу насилието, основано на пола“, подкрепен от програма „Права, равенство и гражданство“ на Европейския съюз, изпълняван в партньорство от три неправителствени организации: Cazalla Intercultural (Испания), SZANSA (Полша) и ПРО ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА (България). Конференцията се проведе на 9 декември в град Лорка. Г-жа Николова и Микаела, която вече четвърта година изучава испански като втори чужд език, имаха възможност да посетят и град Валенсия ??????, да разгледат забележителностите и да общуват с местни жители на испански език. Благодарим за това емоционално преживяване на ПРО ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА ?? и се надяваме да си сътрудничим отново по важни проекти, които възпитават у младото поколение европейски и общочовешки ценности и третират трудните теми по забавен начин. ????‍??????‍??

Снимка на ЕГ "Иван Вазов" - Смолян.

   На 5 декември в ЕГ "Иван Вазов" беше отбелязан Международния ден на доброволците с обучение и демонстрации, проведени от младежите от Младежкия доброволен отряд Смолян. Няколко ентусиасти от училището ни сами изпробваха различните видове пожарогасители. Благодарим на младите обучители! 

  На 1-ви декември се отбелязва Световният ден за борба със СПИН. Ученическият съвет на ЕГ "Иван Вазов", съвместно с БМЧК ни помогнаха да си припомним тази дата.

Ученици от Езикова гимназия "Иван Вазов" - Смолян бяха хонорувани преподаватели в ПУ-Пловдив

Ученици от ЕГ "Иван Вазов" бяха хонорувани преподаватели в ПУ-Пловдив

  Учениците от ЕГ "Иван Вазов" бяха хонорувани преподаватели в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Обучители от Сдружение "НИЕ", повечето от които ученици в езиковата гимназия, тази седмица проведоха семинари пред студенти от специалностите предучилищна и начална училищна педагогика.

  Обученията в Аула 1 на Педагогически факултет са в рамките на кампанията "Следата след мен", водена от сдружението и целяща да подготви бъдещи учители, които да бъдат истински пример и ролеви модел за своите ученици. Темите включваха "Емоционална интелигентност", "Ненасилствено общуване", "Лидерство" и "Мотивиращо говорене".

   Учениците-лектори сключиха граждански договори като хонорувани преподаватели в Пловдивския университет, като това е прецедент за нашата страна.

   Всеки от тях ще получи специален сертификат, който ще важи при кандидатстване в страната и в чужбина.

 Студентите и преподавателите на ПУ бяха възхитени от семинарите на смолянските ученици и получиха покана в началото на следващата година да проведат серия от обучения в този и още един факултет в рамките на същата кампания.

Ученици от ЕГ "Иван Вазов" бяха хонорувани преподаватели в ПУ-Пловдив

   На 25 ноември директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева награди Емили Орелова, победителя в категорията „вдъхновяваща или образователна картина“ в нашия конкурс. Авторът на мемето с най-много харесвания Валентин Чивлиев от Мадан ще получи наградата си от директора на своето училище. Грамоти с признание за таланта и достойното представяне ще бъдат изпратени на всички останали момчета и момичета с творби в конкурса „СМАРТ.АРТ (don’t start)“.    

Ученици от нашето училище ще изнесат 2 обучителни семинара в Пловдив, пред студенти на ПУ „Паисий Хилендарски” със специалности Предучилищна педагогика и Начална училищна педагогика. Семинарите ще се проведат на 26.11.2019г. и са по покана на заместник-ректора на университета проф. д.п.н. Румяна Танкова. Те са част от кампанията „Следата след мен”, водена от Сдружение „НИЕ” в партньорство с ЕГ „Иван Вазов”.

  Младежите ще обучават студентите по темите "Емоционална интелигентност", "Ненасилствено общуване" и "Мотивиращо говорене", а предпремиерата на семинарите се състоя днес в нашето училище. Пожелаваме успех на инициативата.